Sunday, April 11, 2010

Τρύπες πλοκής τρίτης κατηγορίας

Οι λεγόμενες “τρύπες πλοκής” (plot holes), λέμε συνήθως ότι υπάρχουν σε μια ταινία όταν συμβαίνει ένα γεγονός κατά την διάρκειά της, το οποίο δεν θα μπορούσε λογικά να συμβεί στην όποια πραγματικότητα έχει εγκαθιδρυθεί από το σενάριo.

Όπως γνωρίζει κάθε σινεφίλ, υπάρχουν δύο βασικές κατηγορίες στις οποίες οι τρύπες αυτές χωρίζονται:

Στην πρώτη, ανήκουν αυτές που με ενοχλούν.
Δεν περνάνε απαρατήρητες και δεν μπορώ να τις εκλογικεύσω ακόμα κι’ αν κάνω τον κόπο να προσπαθήσω. Είναι απ’ αυτές που όταν μου τυχαίνουν, καταριέμαι όλους τους απατεώνες του Hollywood που κλέβουν τον κοσμάκη στα σινεμά με τις μπουρούχες τους και παίρνω καπάκι τηλέφωνο στην Forthnet να απαιτήσω επιστροφή χρημάτων για το χαμένο bandwidth.


Στην δεύτερη κατηγορία, ανήκουν αυτές που δημιουργούν στα μουλωχτά μια υποσυνείδητη, παθητική συμφωνία μεταξύ θεατή και σκηνοθέτη. Ο θεατής γίνεται πιο ελαστικός όσον αφορά την αναστολή της δυσπιστίας του, παραβλέποντας τυχόν παραλογισμούς στο σενάριο, και απ’ την μεριά του ο σκηνοθέτης τον αποζημιώνει με ακόμα περισσότερες εκρήξεις, χορογραφίες kung fu, ή/και ΒΥΖΑΡΕΣ.


Υπάρχει όμως και μια τρίτη κατηγορία… Μερικές απ’ αυτές ισορροπούν μεταξύ τρύπας πλοκής (απαράδεκτο) και γκάφας (ίσως κατανοητό). Είναι αυτές που ούτε την ταινία χαλάνε - ούτε καλύτερη την κάνουν - αλλά μόλις τις αντιληφθείς δεν μπορείς να μην  αναρωτηθείς πώς δεν τις πήρε κανένας χαμπάρι από τόσους που δούλεψαν σε όλη την παραγωγή.  
  


Με τρύπες πλοκής της τρίτης κατηγορίας θα ασχοληθώ σήμερα, έχοντας επιλέξει παραδείγματα από τρεις κλασικές ταινίες...



Superman (1978)

Για τους περισσότερους σούπερ-ήρωες, μια εναλλακτική προσωπικότητα είναι αναγκαία, για τους γνωστούς λόγους. Χρειάζεται μεγάλη προσοχή από μέρους τους την ώρα που αλλάζουν από την μία στη άλλη, αφού αυτή είναι η μόνη στιγμή στην οποία είναι πραγματικά ευάλωτοι και αυτοί και οι αγαπημένοι τους.


Στην υπερπαραγωγή του 1978, ο σκηνοθέτης Richard Donner αποφάσισε ότι η γνωστή τακτική του Clark Kent να μεταμορφώνεται σε Superman μέσα σε τηλεφωνικούς θαλάμους ήταν πλέον επισφαλής, και ίσως και λίγο ντεμοντέ για το δικό του σύγχρονο όραμα για την ταινία.

Υπάρχει μάλιστα και μια κωμική αναφορά σε αυτό, όταν την πρώτη φορά που θέλει ο ήρωας να αλλάξει φορεσιά, ο κοντινότερος τηλεφωνικός θάλαμος που βρίσκει είναι γελοιωδώς ακατάλληλος για κάτι τέτοιο…



Ας δούμε τώρα πως ο σκηνοθέτης αποφάσισε να ‘βελτιώσει’ τον τρόπο αυτής της κρυφής αλλαγής ενδυμασίας του ήρωά μας:


Αλλαγή 1η:




Σε μια διαφανή περιστρεφόμενη πόρτα...

Αν τυχόν δεν τον έβλεπε κανείς απ’ έξω απ’ το κτήριο, να τον έβλεπε τουλάχιστον κάποιος από μέσα. Και όχι μόνο αυτό, αλλά με το που αλλάζει και βγαίνει, βλέπουμε ότι υπάρχουν 3 άτομα που τον έχουν δει…

 Ένας νταβατζής και δυο πόρνες.


…και για κάποιο λόγο το μόνο που λέει ο νταβατζής είναι: "Whooh! Saaay Jim, thats a bad outfit! Whoah!” Αλήθεια. 

Ποιό είναι το υπονοούμενο εδώ; Ότι δεν θα ήταν αξιόπιστοι αυτοί ως μάρτυρες;;

Για πάμε παρακάτω…



Αλλαγή 2α:

   
“Ρε μαλάκα, ο Clark πηδάει απ’ το παράθυρο…!” 
“Δεν καταλαβαίνω τι λες. Όπως βλέπεις, κοιτάμε κάπου αλλού τώρα…”
    “Έχεις δίκιο. Δεν ξέρω τι με έπιασε.”


Τώρα μάλιστα! Το άτομο πηδάει απ’ το παράθυρο ενός τεράστιου γραφείου τίγκα στον κόσμο και με τουλάχιστον 2 άτομα, δύο μέτρα ‘μακριά’ του. Ωραία.

Και πώς εξηγείται αυτό κύριε σκηνοθέτα; Μήπως δεν είναι ούτε αυτοί αξιόπιστοι, κοτζάμ δημοσιογράφοι; Ούτε αυτούς θα τους πιστέψει κανείς;

Μας λες δηλαδή ότι έτυχε να δουλεύει ο Αυτιάς και ο Χατζηνικολάου στη ‘Daily Planet’ το ’78; Αρχίδια!



Για να μη πει κανείς ότι μόνο λόγια είμαι και ότι μόνο να κατακρίνω ξέρω, θα σας δείξω πως θα το χειριζόμουνα εγώ το θέμα με μηδαμινή επιβάρυνση στην παραγωγή:



Κατ’ αρχήν, θα έμενα πιστός στην ορίτζιναλ έμπνευση του τηλεφωνικού θαλάμου.
Την εποχή που  πρωτοκυκλοφόρησε ο Superman στα κόμιξ, οι τηλεφωνικοί θάλαμοι ήταν ξύλινοι και κλειστού τύπου, όπου μπορούσε κανείς να αλλάξει ρούχα με την ησυχία του. Θα έφτιαχνα λοιπόν κανα-δυο τέτοιους με bonus και λίγο retro feel. Όσο γι’ αυτό που θα αναρωτιέστε…

“(Αμάν!)”
“Καλημέρα Superman. Πού είναι ο Clark που μπήκε στον θάλαμο πριν από ‘σένα;”
“ Εεεε, σσσσσς, μιλάει στο τηλέφωνο. (χεχε, γελοίοι γήινοι)”


Βέβαια, θα πει κάποιος: “Γιατί όμως σε τηλεφωνικούς θαλάμους; Γιατί όχι σε υπονόμους π.χ.;” Και σ’ αυτό έχω λύση.

Ξέρουμε, όπως μας δείχνουν τα flashback από την παιδική ηλικία του Clark, ότι λόγω της έμφυτης υπευθυνότητας του από μικρό παιδί, στα εφηβικά του χρόνια ήταν τρελός κάγκουρας. Λογικό θα ήταν λοιπόν ακόμα και μετά την ενηλικίωσή του, να δυσκολεύεται να απαγκιστρωθεί από μερικές εφηβικές συνήθειες…

 "… εικοσιοχτώ-ΤΡΕΙΣ ΚΑΙ ΠΑΡ’Τ’ΑΡΧΙΔΙΑ ΜΟΥ! Χαχαχαχα! ΚΑΡΓΙΟΛΗ!!!"



Terminator 2: Judgment Day (1991)

Ομολογώ πως αυτήν την τρύπα πλοκής δεν την παρατήρησα ποτέ βλέποντας την ταινία. Περιέργως, συνειδητοποίησα την ύπαρξή της όταν κατά την διάρκεια ουισκοκατάνυξης με φιλική παρέα, η συζήτηση πήγε στον Terminator (συμβαίνει συχνά στις παρέες μου). Χαρούμενος με την ξαφνική ανακάλυψη, άρχιζα να φωνάζω σε έναν απ’ τους φίλους μου που είναι κι’ αυτός fan της ταινίας (ποιός δεν είναι;):

“Ρε μαλάκα! Το χέρι! Δεν θυμάσαι εκεί που τις μαζεύει απ’ το Τιθάουζεντ που του μαγκώνει το χέρι σ’ ένα γρανάζι;; Μετά κόβει το χέρι του για να ξεφύγει και το αφήνει εκεί...!” 

Και είναι αλήθεια. Σχεδόν το μισό μέρος της ταινίας περιστρέφεται γύρω από την προσπάθεια των πρωταγωνιστών να καταστρέψουν ό,τι έχει μείνει από τον Εξολοθρευτή της πρώτης ταινίας (ένα μικροτσίπ και ένα χέρι), και αφού καταφέρνουν αυτό, καταφέρνουν και να ξεχάσουν ένα χέρι από τον Εξολοθρευτή της δεύτερης (πιθανότατα, πιο εξελιγμένο κιόλας).


Η απάντηση του φίλου μου ήταν μια γλυκιά υπενθύμιση της έμφυτης αρετής στον μισανθρωπισμό: “Ωχ! Όντως... Ε, ρε μαλάκα ‘ντάξει, ταινία είναι..”

Άντε ρε σοβαρά; Ταινία είναι; Εγώ τόσο καιρό νόμιζα ότι ήταν μαγνητοσκοπημένη μετάδοση παράστασης ‘Living Theatre’! Ηλίθιε.



Αφού έφτυσα στο ποτό του όταν πήγε στην τουαλέτα, έκανα αυτό που κάνω πάντα όταν δεν μπορεί να μου δώσει κανείς μια πειστική απάντηση σε κάτι:

Ρώτησα τον φανταστικό φίλο μου που έχω επινοήσει για να εξασκούμαι στη διαλεκτική.

Δυστυχώς, κι’ αυτουνού η απάντηση ήταν αποκαρδιωτική: “Ίσως το άφησαν έτσι για να γίνει θέμα στο sequel...” Καλός μαλάκας και ‘σύ.

Θα στηρίξουνε δηλαδή την υπόθεση της επόμενης ταινίας (ή μέρος της) στο ότι στην προηγούμενη ο Εξολοθρευτής ξέχασε το κομμένο χέρι του, οπότε στέλνουν άλλον για να πάει να το μαζέψει;;

Βέβαια στο Hollywood τίποτα δεν αποκλείεται οπότε θα συνεισφέρω μια ιδέα για το concept της τρίτης ταινίας, μπας και έχει πέσει μέσα και τον αδίκησα:



Α, όπα. Ξεχάστηκα. Βγήκε τρίτη ταινία και ήταν ολόκληρη  πιο γελοία απ’ αυτό...




Λοιπόν, επειδή το κούρασα, θα κάνω τις διορθώσεις και θα πάω παρακάτω.

Καλά, όσο για το Τ3, δεν μπορώ να διανοηθώ για ποιόν λόγο δεν επέλεξαν το σενάριο που θα ταίριαζε απόλυτα σε μια ταινία με 2 Εξολοθρευτές διαφορετικού φύλου...

 Προφανώς.


Όσο για το Τ2, η τρύπα είναι μεγάλη αλλά θα κάνω ό,τι μπορώ:


Photobucket

“Αντίο Sarah. Μην κλαις ρε John, σου έχω αφήσει κάτι για να με θυμάσαι στο γρρρλλρμπ…” 


Και ΝΑΙ, δηλαδή ΟΧΙ, το ‘Salvation’ ΔΕΝ είναι ταινία Terminator.


Batman Begins (2005)

Από τον Clark Kent που δεν έχει καν τα φράγκα να αγοράσει έναν τηλεφωνικό θάλαμο για να βάλει στο σπίτι του, στον Bruce Wayne που έκατσε και έχτισε ολόκληρη σπηλιά κάτω απ’ την έπαυλή του μόνο και μόνο για να αλλάζει ρούχα και να παρκάρει τ’ αμάξι... Πφ!

Ως Έλληνες βέβαια, δεν μπορούμε να πούμε και πολλά για κάποιον που δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του και το παίζει μούρη με τα λεφτά και το όνομα του μπαμπά, διότι τουλάχιστον ο Bruce Wayne δεν βάζει υποψηφιότητα για πρωθυπουργός του Gotham. Οπότε το προσπερνάω αυτό και πάω στο θέμα.



Ο Bruce λοιπόν, έχοντας σχεδόν εκπληρώσει την εκπαίδευση των νίντζα, βρίσκεται αντιμέτωπος με την τελική και πιο δύσκολη δοκιμασία: Να καταφέρει να αποκεφαλίσει έναν δολοφόνο ώστε να αποδείξει ότι είναι ικανός να αποδίδει Δικαιοσύνη.


Ο σκηνοθέτης εδώ χρησιμοποεί ένα ευφυές τέχνασμα, ώστε να παροτρύνει τον θεατή να σκεφτεί ότι ο δολοφόνος ίσως και να είναι ασυγχώρητος και η ποινή του αρμόζουσα: Δίνει τον ρόλο του σε έναν ημι-απροσδιόριστης/ημι-ισπανομογγολικής καταγωγής σκατόφατσα/ηθοποιό. Το suspense μεγάλο. Θα το κάνει;;


 “Μη! Σε παρακαλώ senior Bruce! Σκέψου τις πορείες και τις διαδηλώσεις… Τις εκλογές…!”
“Τι πράμα;;!”


Ο Bruce δεν μασάει, υπερασπίζεται τα δικαιώματα του εγκληματία και προτείνει να τον παραδώσουν στο κοντινότερο δικαστήριο, δύο βουνά πιο κάτω από ‘κει που βρίσκονται. Όταν όμως αυτό δεν γίνεται αποδεκτό, αναγκάζεται να εκθέσει πιο σθεναρά τις απόψεις του…


Ο Bruce Wayne περί Δικαιοσύνης

Ο Bruce Wayne περί Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων




Ακόμα και αν πει κάποιος ότι είναι λογικό να σκοτώσεις καμιά τριανταριά άτομα που θεωρείς εγκληματίες για να σώσεις έναν που είναι σίγουρα, υπάρχει ένα θέμα που παραμένει…   
Δεν σώνει ΟΥΤΕ αυτόν! Ο μελλοντικός Batman σχεδόν ξεκληρίζει μια ολόκληρη μυστική οργάνωση για κανέναν απολύτως λόγο.

Τί να κάνουμε όμως; Όπως και μερικοί bloggers, έτσι και ο Bruce Wayne έπρεπε από κάπου να ξεκινήσει…

Ας δούμε όμως πως θα μπορούσε να αποφευχθεί όλος αυτός ο παραλογισμός…


“Μη! Σε παρακαλώ senior Bruce! Αν είναι να πεθάνω, προτιμώ να καώ ζωντανός και να με πλακώσει και ένα σπίτι μετά!”
Έγινε.

26 comments:

  1. Με γεια το site Well. Αν θες, ελα στο chatroom που προσθεσα στο faeenamalaka. Καλη συνεχεια.

    ReplyDelete
  2. Με γειά το blog. Αναμένω τα επόμενα posts σου. ;)

    ReplyDelete
  3. Λοιπόν βαριέμαι να διαβάσω τώρα, αλλα η εικόνα με τους εξολοθρευτές με άρεσε.

    ReplyDelete
  4. Τι καλά.
    Τώρα θα ξέρω και που ΑΛΛΟΥ να κάψω τα εγκεφαλικά μου κύτταρα!

    Great job , keep it up!

    ReplyDelete
  5. Γέλασα δυνατά με τη λεζάντα του σούπερμαν που κάνει φάρσα. Εύγε

    ReplyDelete
  6. Με γεια το σαιτ..

    Ο μαλακας ο shinobi που ειναι και δεν ποσταρε ακομα ??

    ReplyDelete
  7. Ρε παιδιά, καλά το θέμα της αλλαγής ρούχων, πάει στο διάλο. Κανείς δεν τον κατάλαβε, με τη μούρη τελείως ακάλυπτη μέσα στην πόλη; "Ε, για κοίτα ο Κλαρκ πετάει μέσα στη στολή του σούπερμαν! Τι παράδοξο! Που λες να πάει;"

    ReplyDelete
  8. well well mikre kai anohte well... sou kanw thn timh na asxolithw me thn pipoula sou kai fysika na sou vrw kai lathos...

    opws oloi kseroume apo ton Bill tou KillBill (h kai oxi) oloi h super-hrwes metamorfonontai apo koinous anthrwpous se karnavalia px peter parker ginete spiderman bruce wayne ginete batman. o superman einai o superman (kal-el eksogiinos kai ekseretika dinatos se sxesh me tous ghinous) kai metamorfonete se clarc kent (ilithia diorthwsh alla ti perimenes apo to shinobi)?

    ReplyDelete
  9. epishs well well well... grafistika eisai apokardiotikos!!!! otan thes na kaneis kati kanto swsta! kias einai mia malakia kai mish!

    yparxoun toulaxiston 10 grammatoseires pou einai FREE dwrean tsampa! oi opoies exoun antigrapsei akrivws th gramatoseira tou terminator! den xreiazetai na xrisimopoieis apotuximenes metalo-rapo-stencil grammatoseires gia na exeis ena metrio apotelesma! yparxei h authentikh nai den einai official (giati h official mporei na stoixizei mexri kai merika xiliarika) alla einai kaloftiagmenh :)

    ReplyDelete
  10. Thanks για τα σχόλια μάγκες.

    Shino thanks για τις παρατηρήσεις. Τις γράφω στ' αρχίδια μου δεόντως! :)

    ReplyDelete
  11. Γαμάτο dude, πολύ καλό.
    ανούσιες παρατηρήσεις:
    -Superman: οπουδήποτε κι αν αποφασίζεις να αλλάζεις μορφή, δεν έχει και πολλή αξία όταν ουσιαστικά κρύβεις τη μυστική σου ταυτότητα απλα ΦΟΡΩΝΤΑΣ ΓΥΑΛΙΑ. Δεν είναι το μέγεθος της κρυψώνας σου που μετράει, είναι το πόσο ισχυρό Plot Armor έχεις.
    -ίσως κάτι στο στυλ T3: The Steel Hand of Fate. Ακούγεται badass και και δελεαστικό γιατί θα ήταν δύσκολο να φτιάχνανε ταινία χειρότερη απο το RotM εξαρχής.
    -ο μπάτμαν είναι ο μπάτμαν και δεν δεχεται μλκίες από κανέναν. Τους καθάρισε όλους επειδή του την είπανε και είχαν τουπέ. Απλά πράματα.

    ReplyDelete
  12. loipon epeidh eisai pitsirikas, o batman den extise ti spilia. i spilia itan hdh ekei. APLA EXTISE APO PANW THN EPAVLH STOKE!

    ReplyDelete
  13. Καλο ρε well καλη απαντηση και στο Shinobi...

    James

    ReplyDelete
  14. well, η πρώτη εντύπωση είναι το παν. Φαίνεται ότι δούλεψες αρκετά πάνω στο ποστ. Πολύ καλό αποτέλεσμα.
    Θα είμαι standby για τα επόμενα ;)

    Spade

    ReplyDelete
  15. Ανώνυμε April 15, 2010 12:18 AM έβαλες υποψηφιότητα για να συμπεριληφθείς σε μελλοντικό άρθρο μου με τα καθυστερημενότερα σχόλια που έχουν γραφτεί στο blog.

    Είσαι ωραίος. Ξέρεις να παίρνεις, αλλά ξέρεις να δίνεις κιόλας και σε ευχαριστώ.

    Άντε, ευχαριστώ και τους τζαμπατζήδες τον James και τον Spade.

    ReplyDelete
  16. Με γεια το ποστ.
    Σχετικά με το Τ2 σκέψου το εξής:

    >Φτιάξανε τον Skynet οδηγούμενοι από τσιπάκι και το χέρι που βρήκανε, σωστά?

    >Σωστά! Το είπε και ο μαυρούλης.

    >Αν λοιπόν δεν είχαν ξεχάσει το χέρι, και δεν το έβρισκε κάποιος να ξαναφτιάξει τον Skynet από την αρχή, πώς θα γινόταν η συνέλεια του κόσμου και τα 2 sequel της ταινίας? Άρα δεν είναι τρύπα λογικής, απλά παράλειψη να μας πουν τις λεπτομέρειες.

    Όντως, το Salvation είναι άλλου παπά ευαγγέλιο.

    ReplyDelete
  17. μούφα blog. δεν θα μάθω ποτέ πότε θα καταλάβεις ότι έχασες τόσο χρόνο για το τίποτα γράφοντας χαζομάρες χωρίς καμία απολύτως αξία. και θα τα παρατήσεις γιατί δεν θα το ξανα επισκευθώ. Το ακολούθησα από link σε σχόλιό σου στο fae ena malaka το οποίο είναι πραγματικά υπέροχο όπως είχα ακολουθήσει και ένα άλλο υπέροχο blog από σχόλια εκεί. αυτό:http://namistaxrostao.blogspot.com/
    πάντως καταλαβαίνω ότι μπορεί αυτό που κάνεις να σε εκτονώνει τον εγκέφαλο κάπως αλλά μην ξεχνάς ότι υπάρχουν και καλύτεροι-πιο απολαυστικοί τρόποι για να το πετύχεις αυτό

    ReplyDelete
  18. toulaxiston ayto einai diaskedastiko moufa blog pou den paristanei pws apotelei thn politikokoinwnikh syneidhsh pou kryvei o mesos fasistas neoellhnas. hli8ie.

    ReplyDelete
  19. θα ξεζουμισω το μπλογκ σου μεχρι τελευταιας ρανιδας ιντερνετιακου σπερματος
    ξεκινα τα αρθρα asap γιατι πλησιαζει εξεταστικη κ δε ξερω πως να χασω απειρο χρονο μη-διαβαζοντας.
    ευγε για το χιουμορ σου
    P.S.: Ο Batman διαλεγει παντα το μικροτερο κακο.30 οπλισμενοι νιντζα εχουν πιθανοτητες να επιζησουν απο μια εκρηξη.Ειδικα αν πηγαινουν κοντρα σε καποιον που εκεινη τη στιγμη αδικειται, πειθει τον εαυτο του οτι ηταν υπευθυνοι των πραξεων τους οι οποιες κατεληξαν σε θανατο.Πως λεμε I won't kill you, but I won't save you,τετοια παρα-λογικη...Το ξερω ειμαι καμμενος αλλα οπως βλεπεις ο Bruce εχει πολλα ψυχολογικα προβληματα.Ας μη του τη λεμε, μπορει να μας γαμησει ολους
    Peace

    ReplyDelete
  20. egw lew oti sas gamietai h mana olwn.bale kai su moderation pousth

    ReplyDelete
  21. Καλά ρε 'συ Ανώνυμε April 15, 2010 11:59 PM, αντί να κάνεις διαφήμιση στου Μικέ που έχει τόσο κόσμο την κάνεις εδώ; Δεν βλέπεις σουξέ που έχω εγώ που διαφημίζομαι εκεί;

    Μα εδώ και στο Asximia;;

    anousio blog. ayto edw einai poly kalytero http://namistaxrostao.blogspot.com/
    16 Απριλίου 2010 2:45 π.μ.

    Υστερείς σε τακτ φίλε.

    ReplyDelete
  22. Sas gamao olus kai den ksero giati

    ReplyDelete
  23. Υπήρξαν ενστάσεις για τα σχόλια μου. Περιλαμβάνουν μόνο μπινελίκι λέει και καθόλου ουσία. Ξέρω έναν διαννοούμενο που διαφωνεί. Εμένα.

    ReplyDelete
  24. Οκέικ, ο τίτλος του μπλογκ σου είναι ηλίθιος αλλά δεν πειράζει - το περιεχόμενο δεν είναι! Συσμπαθής αρχή ακόμα και χωρίς το τσατισμένο χτύπημα στήθους του λεκτικού γορίλλα (το πιάσαμε το λογοπαίγνιο, ε;) Μικέ (που ώρες-ώρες είναι απλά ανούσιο). Μία ερώτηση μόνο γιατί πρέπει να είναι "στιβαρό" το χέρι που κρατάει το νόμισμα; Χλεβι μέταλ;

    ReplyDelete
  25. Καλή ερώτηση (καλά όχι).

    Είναι βαρύ τέτοιο νόμισμα φίλε, γι' αυτό.

    Danke

    ReplyDelete