Tuesday, June 28, 2011

Εφηβεία VS Ωριμότητας


Μερικοί από εσάς γνωρίζετε πόσων χρονών είμαι, μερικοί με γνωρίζετε προσωπικά, και μερικοί ίσως αναρωτιέστε όπως και εγώ γιατί η ηλικία μου δεν φαίνεται πλέον στο προφίλ μου...

Η ωριμότητα, έτσι κι’ αλλιώς, δεν έρχεται πάντα με την μεγάλη ηλικία, ούτε και απουσιάζει πάντα στους εφήβους. Σίγουρα υπάρχουν όρια, αλλά η ηλικία δεν είναι το μόνο κριτήριο.  
Πώς θα σας πείσω λοιπόν ότι είμαι ικανός να ποστάρω ένα τόσο μεγαλεπήβολο άρθρο;

θα σας πω ένα πράγμα: Είμαι ώριμος.
Έχω αυτοκίνητο, έχω κοιμηθεί δύο (2) φορές με κοπέλα, μπορώ να πιώ άνετα ένα ποτήρι μπύρα (ΜΕΓΑΛΟ) χωρίς να ξεράσω άμεσα και έχω σταματήσει να χέζομαι στον ύπνο μου από την περασμένη Τετάρτη.
Θεωρώ βάσιμα πως είμαι ο ορισμός του ώριμου άνδρα και κατά συνέπεια ο πλέον αρμόδιος για αυτό το εγχείρημα.

Έχω όμως και την καρδούλα ενός μωρού παιδιού μέσα μου…
Και δεν εννοώ την ξεριζωμένη καρδιά ενός νεογέννητου σε κάποια κοιλότητα του κορμιού μου όπως θα σκέφτηκαν σίγουρα μερικοί ανώριμοι εδώ μέσα.
Είμαι σε επαφή με το παιδί μέσα μου. Όλοι είναι λίγο-πολύ. Εγώ όσο πρέπει.
Όπως και όλοι οι φυσιολογικοί, υγιείς, νοήμονες άνθρωποι που θα γνωρίσω κάποτε.


Δεδομένου λοιπόν ότι δεν θα αναφερθώ στην εφηβεία και στην ωριμότητα όσον αφορά τα ηλικιακά τους πλαίσια, ας δει καθένας που ανήκει κι’ ας κρίνει τον εαυτό του αναλόγως...

Για τους περισσότερους, το σημείο καμπής φαίνεται πως είναι κατά την μετάβαση από την φοιτητική ζωή στην… ζωή. Η ανεμελιά της εφηβείας δίνει χώρο στην κριτική σκέψη (ή την έλλειψη αυτής) και στις ευθύνες της ωριμότητας. Τα όρια μπορεί να είναι θολά, αλλά το σίγουρο είναι ότι μεγαλώνοντας αλλάζουν οι περιστάσεις και οι αντιλήψεις του καθένα για αυτές…  


Έρωτας, Εργασία, Γνώση, ROCK, Ουίσκι, Βυζάρες…  
Πυλώνες της κοινωνίας και κοινές πτυχές των ζωών των ανθρώπων…
Με τις αλλαγές των περιστάσεων και των αντιλήψεων που αφορούν μερικές απ’ αυτές θα ασχοληθώ σήμερα.


- Εργασία

  
Κατά την εφηβεία, η εργασία έχει συνήθως τον χαρακτήρα κάποιας φοιτητικής/διπλωματικής του είδους ή καμιά φορά και κανονικής δουλειάς, χρήσει της οποίας ο νεαρός εργαζόμενος αποσκοπεί στην αύξηση της αγοραστικής του ικανότητας όσον αφορά την προμήθεια αλκοόλ και ναρκωτικών. Είναι συνήθως part-time, carefree και μπορεί κάλλιστα να αποφευχθεί εξ’ ολοκλήρου από τους κατέχοντες την ιδιότητα του φοιτητή.

Για τους ώριμους εργαζόμενους απ’ την άλλη, η εργασία είναι full-time και στις περισσότερες των περιπτώσεων άσχετη με το αντικείμενο του ενδιαφέροντός τους. Το άγχος, η ανία, και η συνειδητοποίηση ότι τελικά κάποιος δουλεύει χωρίς να απολαμβάνει τους περισσότερους από τους καρπούς της εργασίας του γίνονται καθημερινότητα.  
Φυσικά, γνωρίζω ότι υπάρχουν και αυτοί που εργάζονται σκληρά από μικρή ηλικία λόγω ανάγκης, όπως και αυτοί που εργάζονται πετυχημένα κάνοντας αυτό που αγαπούν… Είναι όμως η μειοψηφία και δεν τους κόβω να διαβάζουν και blogs κιόλας, οπότε πούλο.


Νικητής: η Εφηβεία



- ROCK (μουσική)

 
Η μαγεία της ‘ανακάλυψης’ της μουσικής στα εφηβικά χρόνια είναι πράγματι κάτι καθοριστικό. Από την πρώτη επαφή με την μουσική, μέχρι την καταστάλαξη στα είδη που εκφράζουν τον καθένα, η ενασχόληση (ενεργή ή παθητική) με την μόνη γλώσσα που είναι υπεράνω του Λόγου είναι όχι μόνο δεικτική του χαρακτήρα αλλά και τον διαμορφώνει.

Όπως και με οποιαδήποτε γλώσσα όμως, όσο πάει την μαθαίνεις και καλύτερα. Ύστερα, ίσως μάθεις και άλλη μία και πάει λέγοντας… Αν η ποιότητα θεωρηθεί υποκειμενική, τότε η ωριμότητα νικάει εδώ με διαφορά μόνο και μόνο λόγω ποσοτικής υπεροχής… Όσο ζεις μαθαίνεις, και όσο έχεις αυτιά ακούς. Αν η ποιότητα θεωρηθεί αντικειμενική, τότε πάλι νικάει η ωριμότητα για τον ίδιο ακριβώς λόγο.

Καθώς δεν εξετάζουμε την φθίνουσα πορεία της μουσικής ως Τέχνη εδώ, αλλά την συνήθη αλλαγή της αντίληψης και την διεύρυνση των μουσικών οριζόντων του ατόμου, το αποτέλεσμα παραμένει το προφανές…


Νικητής: η Ωριμότητα

 


- Γνώση


Για να μην σας ξενίσει το αποτέλεσμα, θα ξεκινήσω από τους ‘ώριμους’.
Όσοι από εσάς ξέρετε να ξεχωρίζετε την αλήθεια απ’ την πραγματικότητα, σίγουρα αντιλαμβάνεστε τον ιδιάζοντα ρόλο του σωστού timing όσον αφορά την απόκτηση γνώσης.

Ενώ είναι μεν αλήθεια ότι ποτέ δεν είναι αργά για κάποιον να αρχίσει να μορφώνεται, στην πραγματικότητα τα αποτελέσματα μιας απόπειρας απόκτησης γνώσης σε ώριμη ηλικία είναι κατά κανόνα ολέθρια. Χαρακτηριστικά όπως η αυταρέσκεια, η αδιαλλακτικότητα, ο εξυπνακισμός και η απλή χαζομάρα αναπτύσσονται στους αμόρφωτους άκοπα και αυτόματα ακριβώς λόγω αυτής της έλλειψης γνώσης… Συνεπώς, είναι λογικό και επόμενο ότι αυτός που θα πορευτεί προς την απόκτησή της ενώ βρίσκεται ήδη σε ώριμη ηλικία και έχει ήδη διαμορφωμένο χαρακτήρα, θα προσάψει τις ήδη διαμορφωμένες απόψεις του σε πράγματα τα οποία μόλις έμαθε, θα παπαγαλίζει, θα παραμένει αδιάλλακτος, και πιθανότατα θα σπάει κάθε τρεις και λίγο τα αρχίδια κάποιου πραγματικά μορφωμένου με επιχειρήματα βασισμένα στα λήμματα της Wikipedia.

Τα πλεονεκτήματα για αυτόν που είχε την καλή τύχη να μορφωθεί στην κατάλληλη ηλικία είναι πολλά – και αν και τίποτα δεν εγγυάται ότι θα έχει δίκιο σε οτιδήποτε – θα κατέχει τουλάχιστον το minimum ζητούμενο σε κάθε συζήτηση/διαφωνία: Άποψη.

Πραγματική άποψη και όχι όπως την αντιλαμβάνεται συνήθως ο ώριμος νέο-διανοούμενος…  
‘Χμμμ, ε εμένα αυτή είναι η άποψή μου! Τι καλά! Δεν ξέρω για τί μιλάω, απλά διάβασα κάτι κάπου και το υιοθέτησα κατευθείαν γιατί μ’ αρέσει και γιατί νόμιζα πως το ήξερα και πριν το μάθω! Αυτό είναι άποψη! Έχω και ‘γω μία! Φτου και το πατάω! Αν διαφωνείς… ε, άποψή σου! ’

Αυτό δεν είναι άποψη, είναι αισχρή δικαιολογία για την άγνοιά σου. Μάθαμε τώρα, όποτε πετάς μια ανυπόστατη χαζομάρα την κάνεις άποψη και μπαίνει στο απυρόβλητο νομίζεις βλήμα.

ΛΟΙΠΟΝ!
Απλά πράματα… Άποψη βασισμένη στην γνώση, εμπεριστατωμένη, σφαιρική, επί του προκειμένου, αλλά και επί του γενικού πλαισίου της συζήτησης. Καλή, κακή, σωστή, λάθος... Δεν έχει καν σημασία. Και για να αλλάξεις άποψη, πρέπει να έχεις μία πρώτα. Α’ στο διάολο πίθηκε. 


Νικητής: η Εφηβεία



- Έρωτας / Βυζάρες


Χάριν συντομίας και σεξισμού προτίμησα να συμπτύξω αυτές τις δύο κατηγορίες μιας και έχουν αρκετά κοινά σημεία.

Το θέμα φαίνεται πως πάει παράλληλα με την μουσική εδώ…
Ο αγνός έρωτας… Η πρωτόγνωρη χαρά της εξερεύνησης του κορμιού του συντρόφου σου… Το να μοιράζεσαι ανεπιτήδευτα τα πάντα για πρώτη φορά με αυτόν/αυτήν που έχεις επιλέξει και να μαθαίνετε μαζί τον κόσμο… Μαγεία που την ζεις και όταν περάσει δεν ξαναγυρνά.   

Πέρα από το γεγονός ότι το παραπάνω δεν ισχύει και τόσο, η ωριμότητα έχει και εδώ να επιδείξει μια υπεροχή.  Όχι την ποσοτική βέβαια, αφού στις νεαρές ηλικίες οι πιθανοί ερωτικοί σύντροφοι είναι κατά κανόνα περισσότεροι, αλλά την επιλεκτική... Τα πιπίνια παραμένουν προσβάσιμα για τις τεκνατζούδες και τις ανωμαλάρες, οι συνομήλικοι προφανώς είναι το standard, αλλά και ένα νέο είδος συντρόφου ξεπροβάλλει και για τα δύο φύλα κατά την περίοδο της ωριμότητάς τους…

Για τις γυναίκες, το μόνο είδος άνδρα που δύναται να ικανοποιήσει όλες τους τις επιθυμίες:

 Daddy Cool
 
(Σχεδόν όλες)
 
Και για τους άνδρες, το μόνο είδος γυναίκας που ξέρει τι θέλει, πώς το θέλει, πότε το θέλει και που ξέρει και πώς να το δείχνει:

MILFΑΡΕΣ! 
  Νικητής: η Ωριμότητα

 
- Ουίσκι (Αλκοόλ και ναρκωτικά)


Αυτό το μέρος του post έμελλε να είναι μια συγκριτική διατριβή των δευτερευόντων (ενίοτε πρωτευόντων) μεθόδων διασκέδασης αμφοτέρων των κοινωνικών ομάδων που εξετάζουμε σήμερα, ώσπου συνειδητοποίησα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς ανεύθυνο από μέρους μου.  ΔΕΝ επιδοκιμάζω την χρήση/κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών και σας προτρέπω όλους σας να μείνετε μακριά τους. 

Συγκεκριμένα, όσο πιο μακριά μπορείτε απ’ το Jameson, το gin, το ρούμι, την βότκα, το ούζο, το μαύρο και την κόκα.


Νικητής: Ουδείς (Δεν υπάρχουν νικητές σ’ αυτά, μόνο χαμένοι)



Ισοπαλία για σήμερα λοιπόν...
Ως την επόμενη φορά, οι ώριμοι παλιμπαιδίστε και οι έφηβοι ωριμάστε ελεύθερα.
 
   

13 comments:

  1. καλωσεβρισκουμε για το δυοχιλιαδεσεντεκα !

    ενα πεταχτο για την γνωση :
    η ημιμαθεια και ο εξυπνακισμος ως βαση της γνωσης που θα ψαξει ενας ανθρωπας ειναι προβλημα αρχων και αντικοινωνικων προτυπων. Οταν εκπαιδευση, θρησκεια και οικογενεια καλλιεργουνε αυθεντιες, προτυπα, ανταγωνισμο και εγωισμο ειναι επομενο η αναδειξη της προσωπικης/μοναδικης αληθειας να ειναι -κυριως- ο σκοπος καθε μετεπειτα προσπαθειας μαθησης.
    Χαριν αυτης της απουσιας αρχων βλεπουμε 2 πραγματα : αλογες και ρηχες αποψεις και λεφτα στα ταμεια του Λιακοπουλου.

    Πραγματι ομως η ηλικια παιζει μεγαλο ρολο. Με τα προτυπα μας, δεν δικαιολογειται ενας 30αρης να λεει δεν ξερω και ετσι δημιουργειται η πεποιθηση οτι μαθαινεις το πολυ μεχρι μια πανεπιστημιακη ηλικια.

    Περα απο τις αρχες βεβαια, ειναι και τα γονιδιακα που παιζουν σε μεγαλο βαθμο.

    +2862011 για τις μιλφ. Krista Allen σ' αγαπαμε παντα!

    ReplyDelete
  2. Καλώς ξανάρθες. Καιρός ήταν.
    Πολύ βαθυστόχαστο το άρθρο σου. Μου άρεσε.
    Απλώς στην θέση του Jameson θα έβαζα το Chivas. Στα υπόλοιπα δεν αλλάζω τίποτα.

    ReplyDelete
  3. Καλώς ήρθες! Χρόνια και ζαμάνια! Μόλις είδα ότι έβαλες άρθρο είπα "ήρθε η Αποκάλυψη". Ελπίζω να σε διαβάζουμε συχνότερα από δω και πέρα! Ωραίο το άρθρο σου! Καλή συνέχεια!

    ReplyDelete
  4. Εκτακτη ειδηση γεμισε συντριμια και μπαζα ολη η Αττικη απο γκρεμισμενους φουρνους, ο κοσμος συνεχως διαμαρτυρεται δεν εχει να φαει ψωμι.

    ο Αλεξ εγραψε αρθρο υποκλινομαι !

    ReplyDelete
  5. Κοίτα σε ποιό σημείο με έπεισες ότι όντως είσαι ώριμος... "Αυτό το μέρος του post έμελλε να είναι μια συγκριτική διατριβή των δευτερευόντων (ενίοτε πρωτευόντων) μεθόδων διασκέδασης αμφοτέρων των κοινωνικών ομάδων που εξετάζουμε σήμερα, ώσπου συνειδητοποίησα ότι κάτι τέτοιο θα ήταν εντελώς ανεύθυνο από μέρους μου. ΔΕΝ επιδοκιμάζω την χρήση/κατανάλωση αλκοόλ και ναρκωτικών και σας προτρέπω όλους σας να μείνετε μακριά τους."
    Το αντέγραψα ολόκληρο επειδή, πραγματικά, δεν το περίμενα αυτό από εσένα...
    Σ'αγαπάω!!! Σε θέλω μέσα μου!!!
    (Η τρύπια σου)

    ReplyDelete
  6. http://ocelebritis.blogspot.com/2011/07/o-1.html

    ReplyDelete
  7. me ekseplhkses euxarista!keep writing :)

    freez

    ReplyDelete
  8. Alex,μπες και πες μου τη γνώμη σου!!

    http://ocelebritis.blogspot.com/2011/11/blog-post_20.html

    ReplyDelete
  9. αφιέρωμα στην αφεντιά σου αγορίνα...ήρθε η σειρά σου!!!

    http://ocelebritis.blogspot.com/2012/01/9.html

    ReplyDelete
  10. pou 'sai re Alex gamw?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Παιδιά ,δε ξέρω πόσοι μπαίνουν ακόμα στο blog.Ονομάζομαι Στέφανος και είμαι κολλητός φίλος του Αλέξανδρου.Ο Αλέξανδρος επέμενε πάντα στο να μέίνει απρόσωπο το blog,και με απέτρεπε να το διαφημίζω.Δε θα του κάνω το χατήρι,και θα σας πω,πως ο συντακτης αυτου του blog,ήταν ο Αλέξανδρος Γαβρηιλίδης,απο την καλλιθέα,που σε ηλικία 33 ετών,στις 22 φεβρουαρίου του 2015 ξεψύχησε μόνος του στην άσφαλτο,χτυπημένος και εγκαταλελημένος απο ένα κωλόπαιδο που βγηκε βόλτα με το τζιπ του μπαμπα.
      Ο Αλεξ το έίχε αφήσει το blog απο το 12 γιατί δε προλάβαινε να μπει να γράψει,αλλά μου είχε πει είχε σκοπό να ξαναγράψει σύντομα ,γιατι είχε έμπνευση.Δυστυχώς δε πρόλαβε.

      Delete
  11. Παιδιά ,δε ξέρω πόσοι μπαίνουν ακόμα στο blog.Ονομάζομαι Στέφανος και είμαι κολλητός φίλος του Αλέξανδρου.Ο Αλέξανδρος επέμενε πάντα στο να μέίνει απρόσωπο το blog,και με απέτρεπε να το διαφημίζω.Δε θα του κάνω το χατήρι,και θα σας πω,πως ο συντακτης αυτου του blog,ήταν ο Αλέξανδρος Γαβρηιλίδης,απο την καλλιθέα,που σε ηλικία 33 ετών,στις 22 φεβρουαρίου του 2015 ξεψύχησε μόνος του στην άσφαλτο,χτυπημένος και εγκαταλελημένος απο ένα κωλόπαιδο που βγηκε βόλτα με το τζιπ του μπαμπα.
    Ο Αλεξ το έίχε αφήσει το blog απο το 12 γιατί δε προλάβαινε να μπει να γράψει,αλλά μου είχε πει είχε σκοπό να ξαναγράψει σύντομα ,γιατι είχε έμπνευση.Δυστυχώς δε πρόλαβε.

    ReplyDelete